Rabarber smulpaj med kokos

Vi firade en födelsedag här hemma igår, Magnus fyllde nämligen 42.
Så dagen i ära bakade jag en rabarber smulpaj åt honom
och den blev riktigt lyckad faktiskt.
Testade en ny variant med kokos i smulet och det blev som sagt, riktigt lyckat.
Servera gärna pajen med vaniljsås eller vaniljvisp.




8 bitar
  • 2 rabarberstjälkar
  • 125g smör
  • ¾ dl strösocker
  • ¾ dl kokos
  • 1¼ dl vetemjöl
  • ¾ havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 200º. Ansa och skölj rabarbern. Tärna dem och lägg i en smord ugnsfastform.
2. Tärna smöret och nyp samman med sockret, tills det inte är några klumpar.
3. Blanda kokos, vetemjöl, havregryn och vaniljsocker. Blanda med smörblandningen.
4. Se till att blandningen är jämn, utan klumpar, och fördela den sedan jämnt över rabarbern.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, tills den är gyllene.


Chokladmuffins med crumble

Det kan låta som en konstig kombo, men det blir verkligen jättegott!
En ritkigt härlig, djup chokladsmak tillsammans med knaprig crumble.

Fast akta - de smular ! ;)



12 st

  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 1 krm vaniljpulver

  • 75 g kallt smör
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl ströcker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175º. Smält smöret och tillsätt mjölk. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
2. Rör ihop den ljumma vätskan och äggblandningen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
3. Placera muffinsformar på en muffins plåt och fördela smeten jämnt i dem.
4. Tärna det kalla smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl, strösocker och vaniljsocker. Smula över muffinsen.
5. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter, pröve med en sticka, de ska inte vara kladdiga.


Tävling hos Millah



Tryck på bilden för att komma till tävlingen

Chokladbollar

Dessa underbara skapelser går under många namn.
Här hemma är de mest kända under namnet "chokladbollar"
men det funkar även med "kokosbollar" osv.
Kärt barn har många namn, eller vad är det man säger nu igen?
Såhär gör vi dem här hemma, men det finna säkert många fler goda recept.

Sen har jag glömt att fråga er vad ni tycker om den nya designen?
Linnéa gjorde den :)



Ca 30 st

  • 100g smör
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 2 msk kallt vatten
  • Kokos

Gör såhär

1. Tärna smöret och nyp ihop med socker och vaniljsocker, se till så att det inte blir några klulpar!
2. Blanda ner kakao och havregryn jämnt.
3. Tillsätt kallt vatten och "knåda" ca 5 minuter.
4. Forma till bollar och rulla i kokos. Ställ kallt 1-2 timmar.


Panerad kalkon med spenat- & fetapotatis

Det blir inte så jätte mycket tid att matblogga såhär på sommaren.
En anledning kan vara att vi till största delen äter sallader och därför blir det inte direkt några "recept" att lägga upp här. Men idag tog jag mig en titt bland mina bilder och hittade denna.
Kollade igenom bloggen och märkte att detta recept ännu itne var postat. Vilket är synd.
För denna rätten är verkligen jättegod.
Servera den gärna med en tomatsalsa. Det är enkelt att göra. Bara att hacka tomat och blanda med hackad basilika och sedan salta och peppra efter smak.



 4 portioner

  • 400g kalkonfilé
  • 1 ägg
  • Ströbröd
  • Salt &peppar

  • 600g delikatesspotatis
  • 200g fetaost
  • 130g färskspenat
  • Salt & peppar

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 225º. Vispa sönder ägget och vänd kalkonfilén i det. Blanda ströbröd med salt och peppar.
2. Vänd kalkonfilén i ströbrödet och stek tills den är genomstekt. Skär den i 2 cm tjocka skivor.
3. Dela potatisarna och lägg dem i ett ugnssäkert fat. Smula över fetaost. Stek spenaten lätt i en stekpanna tills den är mjuk och lägg tillsammans med potatisen i fatet.
4. Salta och peppra efter smak och ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter.