Vardagslyx


PizzaNight

När min kompis var här i helgen hade vi PizzaNight, jag och hon.
Vi gjorde en egen pizza som blev sjukt god, med underbara smakkombinationer. En aning vågade men ack så goda!
När jag kom på detta satt jag faktiskt i skolan, under matten, och funderade på vad som kunde vara gott på en pizza och då slog det mig!, världens godaste smakkombination på pizza!
Så vad är då denna underbara kombination?
Jo på pizzan hade vi nämligen Tomatsås, parmaskinka, tunt skivat päron, russolasallad och smulad fetaost.


Äppelmuffins med kokoscrumble

Alltså, dessa muffins, det finns inte ord som ännu är uppfunna för att beskriva hur goda jag tycker de var!
Riktigt stolt blev jag faktiskt. Detta är den ultimata njutningen på maximal nivå.
Men andra ord, helt värda att ta en tugga av för att entra portarna till himlen :)

12 st 

  • 1 dl flytande margarin
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl kokosflingor
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 Granny Smith äpplen skalade, urkärnade, tärnade

  • 75g kallt smör
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175º. "smält" det flytande margarinet och häll ner mjölken.
2. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och vaniljpulver vitt och pösigt. Rör ner mjök/margarin blandningen.
3. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och kokosflingor och vänd ner det i smeten tillsammans med tärnat äpple och citronsaft.
4. Tärna och nyp ihop det kalla smöret med kokosflingor, havregryn, vetemjöl och strösocker.
5. Placera muffinsformar på en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Täck varje muffin med crumble genom att smula det över. Grädda i ugnen 20-30 minuter.


Ljuvligt påskte!



När vi kommer allt närmare och närmare påsken kände jag att jag ville tipsa om ett ljuvligt påskte - precis som rubriken säger - som man kan köpa hos aromboden.
Och endast där. Då det är framtaget enbart för dem.
Smaken är underbar och man känner verkligen hinten av äpple.
Även min lillebror älskar detta te. Om det nu beror på smaken, eller det faktum att det är små söta gula kycklingar i det. Ja det får ni fråga honom.
Men hur som helst. Ta dig en titt in till aromboden och beställ detta téet, annars går du verkligen miste om något!
Det är värt vartenda öre må jag då säga!

Italienska kött-bollar i tomatsås

Italien-inspirerad middag blev det idag. Sådär alldesles lagom stark och god blev den också.
Att köra tomatsås med basilikasmak förhöjer verkligen hela maträtten men självklart funkar det utan också!



 4 portioner

  • 400g nötfärs
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gullök
  • Oregano
  • Basilika
  • Salt & peppar
  • 1 tetra (500g) tomatsås med basilika
  • 2 dl vatten
  • Salt & peppar
  • 4 portioner pasta

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 200º och finhacka löken och pressa vitlöken.
2. Blanda nötfärs med parmesan, vitlök, lök och kryddor. Forma till bollar och bryn i stekpanna tills de fått färg.
3. Koka upp tomatsåsen med vatten och krydda efter smak.
4. Lägg bollarna i en ugnssäker form och häll tomatsåsen över. Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
5. Koka under tiden pastan.


Ta dig en titt


in till aromboden. En nätbutik jag själv nyligen upptäckt.
De har underbara téer så vitt jag vet.
Sist jag var där tog jag mig en titt på deras curder och marmelader.
Tre av dessa föll jag direkt för och beställde dem så fort jag bara kunde!
De jag beställde var:

Lemon Curd

Strawberry & Rhubarb Preserve

Seedless Bramble Preserve

Låter de inte underbara?

Jennie's te-tävling

Tänkte passa på att säga att Jennie har en ny tävling där hon lottar ut 100g citrusmumma te från tefrossa till 5 lyckligt lottade personer.


Våffeldagen i all ära


Grova thékakor

Medans gårdagens bröd låg på jäsning, vilket det gjorde ganska länge, passade jag på att baka ett gäng snabba, grova thékakor. De blev hur goda som helst kan jag lova! Jag valde rågsikt istället för vetemjöl den här gången då jag tycker att det ger en såå mycket godare smak. Nästan nötig fast samtidigt diskret (?)
Hur som helst blev dessa väldigt goda. Själv åt jag dem med kalkonpastrami. Men godast blir de med några skivor ost och någon god marmelad eller curd. Mums säger jag bara!


  • 50g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk
  • 25g jäst
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 ½ - 3 dl rågsikt
  • Vetemjöl till utbakning

Gör såhär

1. Smält smöret/margarinet i en kastrull och häll över mjölk. Rör om och värm tills det är 37º varmt.
2. Smula jästen i en skål och häll över mjölkblandningen. Rör om med en träsked tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och 2½ dl rågsikt. Arbeta med sträslev tills degen blir smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs.
3. Låt degen jäsa under bakduk 10 minuter. Sätt ugnen på 250º.
4. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta tills den släpper från bordet utan mjöl. Rulla degen till en längd och dela den i 6 lika stora delar.
5. Forma delarna till runda bollar och platta sedan till dem till kakor. Lägg dem på en klädd bakplåt. Picka dem med en gaffel och pudra över lite vetemjöl. Grädda kakorna 8-10 minuter.


You macadamian me crazy

Ok, vi lekte lite med rubriken eller hur?
Hehe, men detta brödet alltså. Jag blir helt galen. Det finns inte ord för att beskriva hur bra det här blev trot alla mina snedsteg. Det var tänkt ett jag skulle utgå från rebecca's valnötsbröd men vi har ingen assistent så jag körde med degkrokar istället och jag fick inte degen att hålla ihop, lixom släppa från kanterna och sånt som degen "ska" göra. Så jag lät dem bara jäsa en omgång istället i bunken. Lade degen/smeten (som det blev i mitt fall) och klickade ut den i en smord muffinsplåt. Så resultatet blev ett dussin underbara bröd muffins (igen). Åter till beskrivning av brödet. Det blev som himmelriket, med ett perfekt knaprigt yttre och ännu perfektare mjukt och fluffigt inre. Degen runt nötterna blev nästan friterad och det var sådär lagom salt och tja . . . med andra ord. Helt underbart!



12 portionsbröd 

  • 460g vatten 37º
  • 10g jäst
  • 60g kesella
  • 170g grahamsmjöl
  • 400g vetemjöl
  • 60g grovt hackade macadamianötter
  • 10g salt

  • Mjöl och margarin till formarna

Gör såhär

1. Lös jästen i vattnet och blanda med kesella och mjöl med degkrokar (på en elvisp) på låg hastighet ca 15 minuter.
2. Tillsätt saltet, öka hastigheten och arbeta ytterligare ca 10 minuter-
3. Blanda i nötterna. Öka hastigheten ytterligare och arbeta ett par minuter till.
4. Täck bunken med en kökshanduk och låt jäsa 2 timmar. Sätt ugnen på 250º.
5. Klicka ut degen i en smord muffinsplåt. Pudra lite mjöl ovanpå varje "bulle". Sätt in bröden i ugnen ca 20 minuter eller tills de inte är klibbiga i mitten längre.


Blueberry-mania

Jag har gått och blivit helt tokig i torkade blåbär. Gissa vad jag sitter och mumsar på just nu som lördagsgodis? - Jo justde, (de ofantligt goda) torkade blåbär(en). Helt ljuvliga är de, en perfekt balans mellan sötma och syrlighet.
Tillsammans med start fullkornslight müsli blir de minst lika goda i scones. Om inte godare! Dessa avnjöt jag med philadelphia färskost och lite blåbärs marmelad. Herrejissanemej vad gott det blev. En riktig godis-frukost! ;)



1 scones kaka

  •  2½ dl fullkornsvetemjöl
  • ½ dl vetemjöl
  • ¼ dl flytande margarin
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl start fullkornslight
  • 1 nypa salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl torkade blåbär

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 250º.
2. Blanda alla de torra ingredienserna inklusive de torkade blåbären.
3. Blanda ner margarin och mjölk och rör till en kladdig smet.
4. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Klicka ut smeten till en rund kaka. Skär ett kryss i den och picka den med en gaffel.
5. Sätt in i ugnen 20-25 minuter.


Mormors favvis

Detta är min mormors favorit kaka/tårta. Egentligen gillar hon ju alla kakor och liknande men när hon och mamma var i England en gång smakade de på en sånhär: Trifle cake. Dock är inte min en riktig då jag aldrig har ätit trifle. Men jag har på sätt och vis utgått ifrån saker jag gillar och proppat ner.
Anledningen till att vi gjorde dessa var att mormor firade sin födelsedag förrförra helgen och vi kunde inte komma upp då så istället bjöd vi dem på middag helgen efter hennes födelsedag (alltså förra helgen)



 6 portioner "trifle"

  • ½ sockerkaka
  • 2 burkar kesella
  • 2 msk ljust muscvadosocker
  • 1½ msk funlight orange
  • 1 krm vaniljpulver
  • 500g färska jordgubbar
  • 250g färska hallon

  • ½ kruka mynta
  • 50g vitchoklad med citrussmak

Gör såhär

1.
Blanda kesella, socker, saft och vaniljpulver i en skål och låt stå i kylskåp över natten.
2. Smula sönder sockerkakan. Skölj bären och skiva jordgubbarna.
3. Lägg i portionsskålar följande: Sockerkaka, jordgubbar, kesellaröra, sockerkaka, hallon.
4. Låt stå i kylskåp 1 timma innan servering. Garnera med finriven choklad och mynta.


Helt vanlig sockerkaka

En helt vanlig sockerkaka. Ja precis det som utlovas av rubriken. Absolut inga som helst konstigheter här. Sockerkaka är ju så himla gott och går ju att variera hur mycket som helst, varför inte göra en saffranskaka eller kanske en kardemummakaka? Det blir alltid lika gott! Men nu gjorde jag hur som helst en helt vanlig (men väldigt god) sockerkaka.


  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 50g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nya salt
  • Smör och ströbröd till formen 

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175º.
2. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och vaniljpulver vitt och pösigt.
3. Smält smöret och häll ner mjölken. Blanda med äggvispet.
4. Blanda de torra igredienserna och vänd ner det i smeten
5. Fyll en smord, bröad sockerkaksform och grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter.


Frukost muffins

Haha som ni ser har jag lekt lite med bilden, det gick en aning överstyr men jaja. Vad ska man göra?
Här är i alla fall ett väldigt gott recept på frukostbröd som även är väldigt söta då de ser ut som muffins :)
Bananen och blåbären ger en perfekt sötma och yogurten bryter av det med sin syrlighet. Det Ultimata frukostbrödet som jag verkligen tycker att ni borde testa!


  
12 st portionsmuffins  
  • 5 dl naturell lättyogurt
  • 1 mosad banan
  • 1 dl torkade blåbär
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1½ dl start fullkornslight
  • 7 dl vetemjöl special

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175 º
2. Rör ihop yogurt och banan. Blanda ner blåbären, salt och bikarbonat.
3. Blanda start fullkornslight och vetemjöl och tillsätt lite i taget i yogurt röran.
4. Klicka ut smeten i muffins formar som penslats med olja.
5. Sätt i nedersta delen av ugnen. Grädda ca. 45 minuter.


Oslagbar kombo

Vi vet det alla, hallon och choklad tillsammans slår aldrig fel. Det blir alltid lika himmelskt ju. Här är i alla fall ett sjukt gott recept på muffins med just dessa två vänner, underbart goda är dem kan jag lova. Det tyckte även min lillebror kompisar som var här i förrgår och hjälpte oss äta upp dem.


  
  12 st Hallon & Choklad muffins
  • 100g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl råsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kakao
  • 100g 70% choklad
  • 2-3 nävar hallon

Gör såhär

1.
Sätt ugnen på 200º. Smält smöret och häll ner mjölken.
2. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och vaniljpulver vitt och pösigt. Blanda med mjölk/smör blandningen.
3. Hacka chokladen. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, kakao och choklad och vänd ner det i smeten.
4. Placera muffinsformar på en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med muffinssmet.
5. Tryck ner ett par hallon i varje muffin och grädda ca. 15 minuter i ugnen.


Barnsligt goda

Dessa muffins blir helt barnsligt goda med ett par dumlekolor i mitten som blir sega och alldeles härliga.
Måste verkligen testas, det är ju som helt vanliga muffins fast med lite dumle i. Det kan väl inte bli fel eller? ;)


12 st  dumlemuffins

  • 100g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl råsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjölk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nya salt
  • 1 påse dumlekolor

Gör såhär


1. Sätt ugnen på 200º. Smält smöret och häll ner mjölken.
2. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och vaniljpulver vitt och pösigt. Rör ner mjök/smör blandningen.
3. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver och vänd ner det i smeten.
4. Placera muffinsformar på en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med muffinssmet.
5. Tryck ner ett par dumlekolor i varje muffin och grädda ca. 15 minuter i ugnen.


Mollys tävling

Såg nyss att Molly har en tävling där man kan vinna presentkort på saltåkvarns min müsli (igen) vilket uppskattas enormt utav mig iaf! Var med och tävla vettja!

Var med

Jag har på senaste tiden vart helt uppslukad av böcker och ägnat all min lediga tid med näsan i en bok. Bokstavligt talat. Jag somnade men en bok över huvudet här om dagen, men vad kan man annars förvänta sig när men läser Twilight serien och ser Edward Cullen framför sig?

Hur som helst när jag loggade in på bloglovin för ett par dar sen såg jag att Jennie har en ny Tävling där man kan vinna Sichuanolja från Kryddlandet, var med och tävla vettja!

Underbart goda

Detta brödet är helt fullkomligt underbart kan jag lova er!
Dock råkade mina brännas en aning, vilket ni kan se på gojibären, men ingen större skada skedd.
Innan när jag har bakat med jäst har degen vägrat att jäsa. Men denna gången blev det helt perfekt verkligen.
Dessa bröden är speciellt goda med messmör eller mosad avokado och lite örtsalt på, de spelar helt enkelt i en egen liga.

50 g hackade hasselnötter 

50 g torkade aprikoser

50 g (ett paket) jäst

3 dl fingervarmt (37º) vatten

2 msk + 1 msk rapsolja

½ dl gojibär

1 tsk salt

8 dl dinkelsikt + lite till utbakning
 1 dl sesamfrön

 

Gör såhär


1.
Sätt ugnen på 250º
2. Rosta nötterna i en torr stekpanna. Skär aprikoserna i tärningar.

3. Smula jästen i en bunke. Häll på vatten och rör om tills det löst sig. Tillsätt 2 msk olja, nötter, torkad frukt&bär, salt och mjölet. Arbeta degen väl 5 minuter. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.

4. Arbeta degen väl på mjölad bänk. Dela den i 15 bitar och rulla de till frallor. Lägg frallorna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

5. Pensla frallorna med olja och strö på frön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.


Funderat färdigt

Nu har jag funderat klart över hur jag vill ha det här och mitt första mål blir väl att förbättra mina bilder. Det gäller att öva och öva och öva. Men det är ju så att det är mycket enklare att fota natur än vad det är att fota mat. Men detta är något jag verkligen brinner för så då för jag rycka upp mig och ta tag i det.

Har även fixat i ordning sidan, eller jag ahr inte gjort själva grejjen med att sätta in den utan det hjälpte Heyli mig med. Själv tycker jag att det blev jättebra och jag är riktigt stolt (det var faktiskt mina bilder och idéer och headern har jag gjort nästan helt själv). Det blev ju jättebra! Eller vad tycker ni?

Följ mig

Följ min blogg med bloglovin

Världens godaste kycklingsallad

Jag måste bara tipa om världens godaste kycklingsallad som jag åt till lunch idag när jag och Madde var ute och köpte skor (de jag köpte var identiska mina gamla, what can I say? - I'm simply in love). Vi var båda vrålhungirga för vi hade nyligen tränat ett friskispass. (funderar på att byta från bas till medel, är det att rekomendera?)

Hur som helst så hetta stället dahls bakeshop och låg inne i arkaden (göteborg) och deras sallad var gudomligt god! Årsen jag åt en sån här god köpesallad alltså, eller det har nog aldrig hänt faktiskt.


Buljongfondue

På det här sättet "lyxades" våran fredagskväll till, en buljongfondue, några fondue pinnar och massa massa grönsaker. Det var riktigt gott må jag säga, verkligen! Mamma och Magnus åt även kött till detta, marinerat på något speciellt sätt så det smakade extra gott sa dem. Vågar man tro på dem? Haha, receptet kommer från mattidningen allt om mat (men vi gjorde några ändringar) och är verkligen värt att testa säger jag bara!
Det funkar om man inte har en fonduegryta också. kolla bara på vår "fina" lösning när vi inte kunde hitta våran!

Hur många det är till? Det beror ju helt och hållet på hur mycket tillbehör har man till det, själva fonduen skulle kunna räcka till en hel arme tror jag. Det blir ju faktiskt ungefär en liter :o)


Buljongfondue
  • 1 liter vatten
  • 3 hönsbuljongtärningar
  • 4 citrongräs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk sambal oelek
  • 4 kaffirlimeblad
  • 1 dl japansk soja
  • 1 morot
     

1. Koka upp vatten och smula ner buljongen. Ta bort det torra på citrongräset, krossa roten och skär det i bitar. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär moroten i "mynt". 2. Blanda ner citrongräs, vitlök, sambal, kaffirlimeblad, morot och soja i hönsbuljongen. Låt stå och dra i kylen i 8 timmar. 3. Sila och hetta upp buljongen. Häll den i fonduegryta (eller liknande) och håll den varm. 4. Servera med olika grönsaker att doppa.


Mikkis krämiga laxrisotto

Jag har aldrig ätit "riktig" risotto. Så jag vet inte riktigt om detta ens får lov att kallas risotto så det blev Mikkis krämiga laxrisotto. Hehe, väldigt god är den i alla fall!, och lika enkel att laga som att typ blanda en sallad :o)
Idag var det bara jag och mamma som var hemma och åt så vi gjorde bara hälften av det som står. Men jag dubblar det så receptet blir till fyra.



Mikkis krämiga laxrisotto 4 portioner
  • 2 dl råris
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 laxfiléer
  • 100 g ricotta
  • Riven parmesanost
  • 1 dl vatten
  • 1 dl mjölk
  • Örtsal
  • 1 citron
  • Citronpeppar
  • Massa örter jag tog persilja
  • 100 g körsbärstomater
  • 40 g blandad sallad
     

1. Koka riset enligt förpackningen tillsammans med buljongtärning. 2. Blanda ner ricotta, parmesan, vatten och mjölk och låt puttra på svag värme. 3. Skär laxfilén i tärning 1 x 1 cm och stek de färdiga. 4. Rör ner laxen i riset, krydda, pressa citron och vänd ner sallad och tomater. Låt stå kvar på platten tills allt blivit varmt.