Bästa grilltillbehöret

Jag tror nog inte vi har grillat en enda gång utan att äta potatissallad till.
Det är lixom en sed i de flesta hem tror jag. Potatissallad och grillat.
Sist när vi grillade gjorde jag en mycket god potatissallad, nämligen en med rostad potatis.
Anledningen att jag kom på att göra just denna var att det var extra pris på pepparrotsfärskosten.
Och hemma hade vi färsk timjan och då tänkte jag att det skulle bli en perfekt match.


4 portioner

  • 8 mandelpotatisar
  • 2-3 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 125g pepparrotsfärskost
  • 3 dl gräddfil
  • ½ kruka timjan
  • Salt & peppar

Gör såhär

1. Koka potatisarna med skalet på tills dess de nästan är färdigkokta.
2. Dela de kokta potatisarna. Lägg i en bunke tillsammans med olja och salt. Blanda.
3. Grilla de delade potatisarna på en grill eller rosta dem i ugnen tills de är helt färdiga och krispiga på utsidan.
4. Blanda färskosten med gräddfilen, finhacka örterna och blanda ihop.
5. Vänd ner potatisen och smaka av med salt & peppar


Grillningstime!

Är det inte bara helt underbart att grilla på varma vårdagar?
Det var iallafall det vi gjorde för någon vecka sen eller så.
Vi tog fram vår grill ur förrådet och "intstallerade" den inför den nya grill säsongen :D

Mediterranean Seasoning Rub finns att köpa hos kryddlandet och passar perfekt till kött, fisk, kyckling, rotfrukter eller grönsaker. Kryddan innehåller: Rostade vitlöksflarn, torkad lök, torkad persilja, torkad gräslök, torkade grova rödpepparflarn, svartpeppar och torkad timjan.


4 portioner

  • 4 kycklingfiléer
  • 3-4 msk olja
  • 3-4 msk mediterranean seasoning rub
  • 1 tsk salt

Gör såhär

1.
Tina kycklingen om den är fryst.
2. Gnid in kycklingen med olja och kryddor.
3. Stek eller grilla tills den är genom stekt/grillad.
4. Skär i den på det tjockaste stället för att kolla att den är färdig innan servering.


SuperDuper goda

Dessa kakor är verkligen superduper goda.
De bästa småkakorna att bjuda på om jag får säga det själv.
Sen är de ju såå lätta att göra också : )


25 kakor

  • 100g mjukt smör
  • 1 dl ljust muscvadosocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2¼ dl vetemjöl
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk malen ingefära

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175º. blanda smör, sirap och strösocker krämigt.
2. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner det i smör-blandningen. Dela degen i två delar och rulla ut till längder.
3. Lägg längderna på en klädd bakplåt och platta till dem en aning. Räffla dem lite med en gaffel.
4. Grädda dem i mitten av ugnen ca 12-15 minuter och låt dem sedan svalna en aning.
5. Skär längderna på snedden och låt dem svalna på plåten.


Vegetarisk vårlunch

Idag åt jag en underbart god wrap till lunch.
Det blev en tacowrap, och denna åts ute i soskenet på balkongen.
Underbart nu när det blir varmare och man kan äta ute tycker jag!


1 portion

  • 1½ dl kidneybönor
  • ½ liten burk majs
  • ¼ grön paprika, hackad
  • 4 st "red jalapeño" santa maria
  • ½ ca dl riven texmex ost
  • 20-30g fetaost
  • 1 wrap

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 225º och skölj bönorna.
2. fördela bönor, majs och paprika i mitten av wrapen.
3. lägg på red jalapeño, strö över riven ost och smula över fetaost.
4. Rulla ihop wrapen, stick ner några tandpetare för att hålla ihop och sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter.


Påskigt värre

När vi hade folk över under påskhelgen bjöd jag även på dessa små raringar.
De är ungefär som kladdkakemuffins fast med grädde och en aprikoshalva på också!
Hur som helst så blev de hur goda som helst och lite sådär lagom påskiga.


16 muffins

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50g smör
  • 3 msk nutella
  • ½ dl rapsolja
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl vetemjäl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 100g mörk choklad 70%

  • 3 dl vispgrädde
  • Saften från 4 passionsfrukter
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 16 aprikoshalvor

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175º. Vispa ägg, ströcker och vaniljsocker vitt och pösigt.
2. Smält smöret tillsammans med nutella och blanda ner sirap och rapsolja. Blanda detta med äggsmeten.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner det i smeten. Hacka chokladen och smält i vattenbad och blanda ner i smeten.
4. fördela smeten i formarna och grädda dem i mitten av ugnen 12-15 minter. Låt dem svalna ordentligt.
5. Vispa grädden lätt och blanda med passionssaft och vaniljsocker. Klicka ut lite på varjemuffin och toppa med en aprikoshalva.


Den allra godaste

Morotskaka måste nog vara en av de godaste kakorna som finns ärligt talat.
Jag menar, vem kan motså den goda saftiga kakan med de söta morötterna och den underbara smaken av kanel och ingefära, tillsammans med den undebart goda, syrliga limefrostingen? Tja, inte jag i alla fall!
Denna kakan gjorde jag till påsk när vi fick hem gäster. Morötter känns sådär lagom påskigt så den passade perfekt!

Sen har jag en fråga till er läsare också. Skulle det finnas intresse av en tävling här på bloggen?
Ifall du tycker det skulle vara en rolig idé kan du väl säga det i kommentarfältet?


12 bitar

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1½ tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 nypa salt
  • 1½ dl rapsolja
  • 4 dl rårivna morötter
  • Smör & ströbröd till formen

  • 60g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100g philadephiaost
  • Rivet skal av 1 lime

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 150º. Vispa ägg och strösocker. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten.
2.Tillsätt rapsolja och rårivna morötter. Häll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen ca 60 minuter.
3. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Låt kakan svalna och bred sedan frostingen ovanpå.
4.Garnera med rivet limeskal strax innan servering.

Om du vill göra kakan extra fin, garnera även med marsipanmorötter.


Choklad - Min favvis



Jag har gått och blivit helt tokig i god kvalitets choklad.
När jag ju såg att Jennie har en tävling i sammarbete med aromboden där 2 personer har chansen att vinna varsin chokladkaka med antingen citronsmak eller svartavinbärssmak blev jag helt fanatisk och "joinade" direkt. Gör du så också!
Förutom choklad vinner man även 100g (1hg) "sommarlängtan" te, jag är ju helt galen i te och har säkert nära ett kilo te här hemma, alla olika sorter och smaker och de är alla mina : )

Tacopaj

Denna paj är riktigt enkel att göra och passar perfekt en varm vårig dag som denna.
Det var verkligen härligt att kunna sitta på balkongen och äta middag, man riktigt känner att sommar'n är påväg! : )


6 bitar

  • 125g smör
  • 3 dl dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 1 - 2 msk kallt vatten

  • 400g tacokryddad nötfärs
  • 1 grön paprika
  • 1 liten burk majs
  • ½ chillifrukt
  • Ca. 10 "red jalapeño" santa maria
  • 50 - 100g fetaost
  • ½ - 1 dl riven texmex ost

Gör såhär

1. Tärna smöret och nyp ihop med salt, mjöl och vatten och tryck ut i en pajform. Sätt ugnen på 200º
2. Stek färsen med tacokryddorna och lägg i pajskalet.
3. Hacka paprika och chillifrukt och lägg tillsammans med majsen ovanpå färsen.
4. Lägg på jalapeño (ta inte så många om du är känslig), smula över fetaost och stör över riven texmex ost.
5. Grädda i nedersta delen av ugnen ca. 1 timme. 


Het stroganoff

För ett tag sen var jag ju med i Jennies tävling där man kunde vinna en sichuanolja från kryddlandet.
Nu är det så att jag får helt ta och be om ursäkt att jag inte har bloggat om denna underbara oljan tidigare.
För jo, jag vann ju faktiskt tävlingen och oljan används flitigt här hemma ;)

Här har jag stekt korven i just denna oljan istället för vanlig olja eller smör. då jag ville ha en lite hetare stroganoff.
Det var verkligen smart tänkt av mig om jag får säga det själv!
Den håller en jämn hetta hela tiden och blir aldrig för starkt, som det kan bli ibland när man vill ha lite spicy ;)



4 portioner

  • 400g falukorv
  • 1 tsk sichuanolja
  • Paprikapulver
  • Chillipulver
  • Grillkrydda
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl creme fraiche
  • ½ - 1 dl tomatpuré
  • 2 - 3 dl vatten
  • 1 - 2 msk soja
  • Salt & peppar

Gör såhär

1.
Strimla korven och bryn i stekpanna tillsammans med olja, kryddor och pressad vitlök.
2. Häll på creme fraiche och tomatpuré och rör om.
3. Späd ut med vatten, beroende på hur tjock du vill ha den.
4. Häll i soja. Smaka av med salt och peppar.


De omtalade bovetefrallorna

Här kommer receptet på bovetefrallorna jag pratade om igår.
Dessa är verkligen ofantligt goda, tror faktiskt det kan komma upp på min top tre lista på godaste bröd jag någonsin ätit. Och det, mitt folk, är inget dåligt må jag säga!
På bilden serveras den med rökt kalkon, keso, gurka och grönsakskrydda (knorr's, ungefär som örtsalt)

  • 5 dl helt bovete
  • 1 ½ dl krossat linfrö
  • 1 dl rivna morötter
  • 1 dl strimlade torkade aprikoser
  • 7 dl vatten 80º
  • 1 ½ dl vatten 37º
  • 50g jäst
  • 10-12 dl dinkelmjöl
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 1 tsk salt

Gör såhär

1. Skölj bovete och aprikoser och tillsätt linfrö. Häll på det varma vattnet och låt det svälla 5 timmar.
2. Rör ut jästen i det ljumma vattnet och arbeta sedan ihop jäst, dinkelmjöl, salt och solrosfrön med boveteblandningen till en jämn men något kladdig deg.
3. Sätt ugnen på 225º. Forma till bullar och låt dem jäsa på bakplåtspapperklädd plåt i ca 30 minuter.
4. Pensla bullarna med vatten, strö över sesamfrön och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.


Bra start på dagen

Åt en riktig mysig frukost i morse.
Med hembakade bovetefrallor (lägger upp receptet imon) och denna goda smoothien.
Det perfekta sättet att starta dagen på enligt mig!

  • ½ fryst banan
  • 1 dl frysta hallon
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • ½ dl Ananasjuice
  • ½ dl mjölk

Gör såhär

1. Skiva bananen och mixa allt.
2. Häll upp i ett stort glas och njut! :)