Västkustsill

Här kommer ännu ett jättegott recept på sill.
När man använder 5 minutersill är det jättelätt att komma på flera olika goda recept.
Här kommer ett med smak från västkusten.

1 burk

  • ½ burk 5 minutersill
  • 1½ dl gräddfil
  • ¼ rödlök
  • 2 msk röd caviar
  • ½ citron
  • Färsk gräslök

Gör såhär

1. Häll av sillen i ett durkslag och skölj.
2. Hacka rödlök fint. Blanda med caviar och rivet citronskal.
3. Klipp ner gräslök och blanda ner sillen.


Isthé

På midsommar bjöd jag på den här härliga "drinken" till förrätten. Hur gott som helst verkligen.
Själv älskar jag thé i alla dess former och en svalkande isthé kändes helrätt till förrätten som förövrigt bestod av varsin melonklyfta och ett gäng jordgubbar. Riktigt somrigt och gott, precis som midsommar ska vara!

1 liter isthé

  • 1 liter vatten
  • 7 påsar Dilmah roobios
  • 1 citron
  • 15 frysta jordgubbar
  • ½ dl fint strösocker

Gör såhär

1.
Koka upp vattnet och lägg i påsarna. Låt ligga och dra 5-7 minuter.
2. Skiva citronen. Rör försiktigt ner jordgubbar och skivad citron.
3. Rör ner sockret och ställ i kylskåp i minst 2 timmar för att kallna.
4. Sila och servera med isbitar.


Oh lovely cake

Ok, jag har verkligen överträffat mig själv här!
Denna tårtan blev ju bara helt underbar. Den knäckiga chokladbottnen tillsammans med den extremt goda hallon moussen. Det var en njutning för både öga och gom!

1 Tårta

  • 110 g smör
  • 2 1/4 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 nya salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl kakao
  • 2 dubbeldaim

  • 5 gelatinblad
  • 1/2 liter hallon
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
  • 6 dl vispgrädde

Gör såhär

1. Sätt ugnen på 175º. Tärna smöret och blanda med socker och sirap. Rör sen ner äggen.
2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker, vaniljpulver och kakao och rör ner i äggsmeten. Hacka daimen grovt och vänd ner.
3. Bre ut i en smord bröad bakform med löstagbara kanter och grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
4. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Mixa hallonen. Värm ½ dl av hallonpurén. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i den varma hallonpurén. Rör ner med resten av hallon purén.
5. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden löst. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen.
6. Ställ i frysen 4 timmar, ta fram ½-1 timme innan servering.


Asiatisk midsommarsill

Här kommer ett riktigt smarrigt recept på en midsommarsill med asitaisk touch.
Det blir riktigt gott och går på bara fem minuter ;)

1 burk

  • ½ burk 5 minutersill 
  • 1½ dl gräddfil
  • ¼ rödlök
  • 1 tsk wasabi
  • 1 tsk inlagd ingefära
  • Färsk dill

Gör såhär

1. Häll av sillen i ett durkslag och skölj.
2. Hacka rödlök och ingefära fint. Blanda med gräddfil och wasabi.
3. Klipp ner dill och blanda ner sillen.


Cheesecake med vit choklad

Bjöd på denna cheesecake när vi fick gäster en gång och alla tog minst 2 bitar till.
De tyckte den var jätte god. Och det var den säkert. Tyvärr var jag själv en aning sjuk då och kände därför inte för att smaka. Men jag kan tänka mig att den var god! :)


 


1 kaka
  • 3 ägg 
  • 2 dl socker
  • 200 g philadelphiaost
  • 3 dl grädde
  • 100 g vit choklad
  • 1 pkt maryland choco chocolate chip cookies
  • 100 g smör

  • Färska bär
  • Florsocker

Gör såhär

1.
Dela äggvitor och gulor, vispa gulor och socker pösigt. Vispa vitor till ett hårt skum.
2. Blanda philadelphiaosten med gulorna, vispa grädden och blanda ner.
3. Riv chokladen fint och blanda ner med gulorna och grädden. Vänd ner vitorna.
4. Mixa kakorna till ett pulver. Smält smöret och blanda med kaksmulet. Tryck ut  i en form med löstagbara kanter. Häll i cheesecake smeten och ställ i frysen minst 4 timmar.
5. Tag ut ur frysen 20 minuter innan servering. Garnera med färska bär och pudra över florsocker.


En riktig veteran

Här kommer ett recept på helt underbara kanelbullar.
De är de allra godaste jag någonsin ätit och för det mesta brukar jag inte gilla kanelbullar.
Eller inte hembakade i alla fall, de brukar alltid bli så torra och tråkiga.
Men jag sökte runt lite och luskade ut ett jättebra sätt att undvika att de blir torra. Ta mera smör!

Dessa bullarna blev helt perfekta och jag är riktigt stolt för jag har aldrig bakat bullar tidigare.
Sen blev jag stolt också för att jag lyckades med jästen. Jag brukar ALDRIG lyckas med det.


24 bullar

  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • ¾ dl strösocker
  • ¾ dl ljust mucovadosocker
  • 1 nya salt
  • 150 g mjukt smör i små tärningar
  • 1 ägg
  • 11 - 12 dl vetemjöl special

  • 200 g smjukt smör
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 2 ½ msk kanel

  • Ägg
  • Pärlsocker

Gör såhär

1. Värm mjölken med vaniljpulvret till 37º. Smula sönder jästen och lös tillsammans med mjölk, socker, salt, smör och ägg.
2. Tillsätt hälften av mjölet ungefär och arbeta samman. Tillsätt resten lite åt gången och arbeta samman under tiden till en smidig deg.
3. Sätt ugnen på 200º. Låt degen jäsa under bakduk 45-60 minuter till dubbel storlek.
4. Blanda smör, mucovadosocker och kanel till en krämig fyllning. Dela degen i två delar och kavla ut dem en i taget. Bre hälften av smörkrämen över varje.
5. Rulla ihop tille n rulle. Skiva varje rulle till 12 bullar. Placera bullarna i muffinsformar på en muffinsplåt. Låt jäsa utan bakduk 45-60 minuter till dubbel storlek.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda längst ner i ugnen10-15 minuter.


Födelsedagstårta

Ok, jag vet att denna säkert är en aning sen. Men den har legat i mina dokument och jag har helt och hållet glömt bort den. Det var faktiskt ett tag sen jag fyllde år nu. Som ni säkert ser på bilden så har min kamera fått damp (datum och tid står, inställningarna i kameran fick spel och ställde om sig. Ursäkta). Men den 25 maj fyllde jag år :)

Så nu är jag 15 år fyllda, detta firades - som vanligt - med jordgubbsgräddtårta!
Det känns så sommrigt med gräddtårta. Speciellt med jordgubbar, hallon eller vilka andra bär som helst! Det känns altid så sommrigt. Därför passar det perfekt på en födelsedag i slutet av maj :D

1 tårta 

  • 3 tårtbottnar
  • 3 portioner marsan vaniljkräm
  • 3 dl vispgrädde
  • 4-5 dl hallon
  • 500 g jordgubbar

Gör såhär

1. Lägg den understa tårtbottnen på ett tårtfat.
2. blanda vaniljkrämen och bred ett lager på bottnen.
3. Mosa hallonen. Lägg på den andra tårtbottnen. Bred ett lager med de mosade hallonen över.
4. Vispa grädden och täck tårtan emd den. Garnera med jordgubbar.