Citronmarinerad kyckling med fänkåls- och tomatquinoa

- 500g kycklingfiléer
- Rivet skal av 1 citron
- 3 msk + 2 msk pressad citron
- 1 msk honung
- Salt & peppar
- 1½ dl quinoa
- 250 g fänkål
- 250 g körsbärstomater
- ½ msk olivolja
- Salt & peppar
- 2 tsk pressad citron
- 1 kruka dill (går lika bra med fryst, smaka av)
1.Skär filéerna i 2 * 2 cm stora bitar, blanda citronskal, citronsaft, honung, salt och peppar. Lägg kycklingen i marinaden och marinera ca 15 minuter. Trä upp kycklingen på spett. 2. Skölj quinoan noga i hett vatten, koka enligt anvisningarna på paketen. Skiva fänkålen tunnt och halvera tomaterna. 3. Fräs tomaterna i olja hastigt, tillsätt fänkål och quinoa. Smaka av med salt, peppar och sitronsaft, tillsätt dill och rör om. 4. Stek spetten ca 7-10 minuter eller tills de är genomstekta.
Canneloni fyllda med spenat och ricotta
Mums på dagens middag alltså. Hehe jag tar mig lite tid och uppdaterar idg. Får vi se hur mycket av helgens recept jag minns då bara :o)
Dessa var verkligen jättegoda! Jag hade aldrig smakat på ricotta innan och jag kan säga att jag inte blev besviken, har sparat lite till ett recept i helgen :p

-
10 pastarör
-
250 g frusen spenat
-
200 g ricotta
-
1 tsk fisksås
-
1 msk balsamvinäger
-
2 tsk koncentrerad citronsaft
-
Peppar
-
Örtsalt
-
Riven parmesanost
1. Sätt ugnen på 200º 2. Koka pastarören 4 minuter lägg dem sedan i kallt vatten. 3. Lägg spenaten och ricottan i en kastrull och rör om tills spenaten är tinad. Blanda ner fisksås, balsamvinäger, citronsaft och kryddor. 4. Fyll pasta rören med spenatröran men lämna kvar lite. 5. Lägg rören i en ugnssäker form, bre över det sista av spenatröran och strö över riven ost. Grädda i ugnen 20 minuter.
Pasta med pesto

- 280 g pasta
- 1 kruka basilika
- 80 g frystspenat
- 8 paranötter
- 3 msk riven parmesanost
- 1 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 Vitlöksklyfta
- 2 krm svartpeppar
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 2. Skala och grovhacka vitlöken. Grovhacka nötterna, spara lite till servering. Plocka bladen från basilikan och tina spenaten. 3. Mixa nötter, vitlök, basilika, spenat, ost och vatten. Salta och peppra. 4. Blanda peston emd pastan. Strössla över lite hackade nötter.
Mikkisbollar

- 1 burk kesella
- 2 dl havregryn
- 1 msk kakao
- 50 g 70% choklad
- 3 msk messmör
- Hackade nötter
1. Hacka chokladen, blanda med kesella, kakao, messmör och havregryn. 2. Rulla till bollar och rulla i hackade nötter.
Thai grön curry

- 2 kycklingfiléer
- 400ml gröncurry grytbas (med bambuskott)
- 2 morötter
- 2 gröna paprikor
- 1 grön piri piri
- 1 burk vattenkastanjer (225g)
- 1 burk bambuskott (225g)
- 7 salladslökar
- 4 portioner råris
- Solrosskott
1. Skär kycklingen i cm tjocka strimlor. Stek i panna. 2. Skala och skiva motötterna, strimla salladslökarna och paprikan. Finhacka piri piri, lägg i pannan och häll på grytbas. 3. Häll av bambuskott och vattenkastanjer och lägg i grytan, på med lock 5-10 min. Eller tills morötterna är mjuka. 4. Servera med råris och solrosskott.
Fruktscones

Fruktscones 1 kaka
- 2½ dl fullkornsvetemjöl
- ½ dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 dl torkade aprikoser
- Salt
- Kardemumma
- 2 dl mjölk
- ¼ dl flytande margarin
1. Sätt ugnen på 250º. 2. Blanda alla torra ingredienser. Hacka aprikoserna till valfri storlek. Blanda ner. 3. Blanda ner margarin och mjölk, rör till en kletig smet. 4. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Klicka ut smeten till en rund kaka. Skär ett kryss i den och picka den med en gaffel. 5. In i ugnen 20-25 min.
Brownies med jordnötter

- 50g 70% choklad
- 100g smör
- 150g socker
- 2 ägg
- 50g vetemjöl
- 100g hackade jordnötter
1. Sätt ugnen på 180º. 2. Smält chokladen tillsammans med smöret i vattenbad. 3. Blanda ner socker, ägg, vetemjöl och nötter. 4. Häll smeten i en ugnsfast form klädd i bakplåtspapper 5. Grädde kakan ca. 30 min.
Valentinscones
Alla hjärtans dag, en jippo helg enligt mig (som inte har någon att fira med). Men lite småkul är det ändå att göra sig till lite extra för dem man tycker om, i mitt fall blir det då min familj. Jag ville ge dem en god och härlig frukost. Det blev nybakade scones med jordgubb och vanilj, vaniljsmaken blev helt perfekt. Inte söt som en bulle men ändå lite lite sötma som passade perfekt ihop med de torkade jordgubbarna. På hade jag mosad avocado, gurka krasse och örtsalt. Det blev jättegott verkligen! Sen testade jag ochså en med kung markattas salta jordnötssmör (som aldrig tar slut) men det blev inte lika gott, en aning sött. Med tanke på att brödet i sig är ganska sött passar det bättre med ett syrligt eller salt pålägg. Skulle nog kunna funka med creamcheese också. Mamma åt det med keso och hon tyckte det blev gott.
Vaniljpulver - det där ekologiska på burk. Inte socker!
- 2½ dl fullkornsvetemjöl
- ½ dl vetemjöl
- 1 dl vetegroddar
- 1 dl torkade jordgubbar
- Salt
- vaniljpulver
- 2 dl mjölk
- ¼ dl flytande margarin
1. Sätt ugnen på 250º. 2. Blanda alla torra ingredienser. Hacka jordgubbarna till valfristorlek. Blanda ner. 3. Blanda ner margarin och mjölk, rör till en kletigsmet. 4. Klä en bakplåt med bakplåtspapper. Klicka ut smeten till en rund kaka. Skär ett kryss i den och picka den med en gaffel. 5. In i ugnen 20-25 min.
Italienska fiskbiffar
Inspirationen hittade jag här fast fick göra några få ändringar efter vad vi hade hemma.
Receptet jag lägger upp är utifrån hur jag gjorde. Inte så jätte annorlunda faktiskt.
Till var det meningen att vi skulle ha couscous och sallad. Men det gick inte då 1) vi har bara couscous till EN portion. Det räcker då inte. 2) våran sallad var slut. Men det löste vi genom att ha lite egenmix bland grönsakerna vi hade hemma. Mycket mysigt, bara plocka vad man kan tänkas vilja ha.



Italienska fiskbiffar 4 portioner
- 400g vitfisk
- 120g lax
- 1 ägg
- 5-6 soltorkade tomater
- 40g riven parmesan
- 1/4 dl torkad oregano
- Salt & peppar
- 1 tsk citronsaft
- Vetegroddar
1. Mixa fisken till en grovfräs. Mixa ner ägget. 2. Hacka tomaterna, vänd ner tomater, ost, citronsaft och kryddor. 3. Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan biffar som vändes i vetegroddar. 4. Stek biffarna på medelvärme i smör ca. 3 min.
Messmörskycklingbollar
Dagens middag kommer från fjällbrynt fast jag gjorde ändringen att jag tog kyckling istället för nötkött förjag gillar inte att äta det. Mycket gott blev de i alla fall. Vi hade (som alltid) problem att få bullarna runda så dem blev tillplattade istället. Men ni där ute borde göra dem till bollar. De blir så mycket vackrare då :o) Till gjorde jag en liten kesellaröra. Själv använde jag en salsa som hette yellow tomato, men det går säkert lika bra med vilken salsa som helst. Se till att den är stark bara.

- 500g kycklingfärs
- 0,5 dl vatten
- 4 msk ströbröd
- 2 ägg
- 3 msk Fjällbrynt messmör
- 1 gul lök, riven
- 1 röd chili, urkärnad och finhackad
- 1 krm malen kanel
- 1 krm malen kryddpeppar
- Salt och svartpeppar
- 4 portioner bulgur
- 1 buljongtärning
- Chillipulver
- 1 liten påse sallad
- 100g körsbärstomater
- 250g kesella
- Svartpeppar
- 1 tsk Citronsaft
- 2 msk salsa
1. Koka bulgur enligt förpackningen men tillsätt buljongtärning. Skölj salladen och hacka tomaterna. Blanda med bulgur och krydda med chillipulver. 2. Blötlägg ströbrödet i vattnet. Tillsätt färs, ägg, messmör, lök och kryddor. Blanda färsen och forma till små bullar. Stek köttbullarna i smör och olja. 3. Blanda kesella, peppar, citronsaft och salsa.
Wasabitonfisk

- 4 tonfisk filéer
- Wasabipasta
- Santamaria wasabi sesame
- 250g kesella
- 1 dl riven ost
- 1 påse sallad
- 100g körsbärsomater
- 1 avocado
- Vit balsamvinäger
1. Bre ett tunt lager wasabipasta på båda sidor tonfiskfiléerna. Krydda med wasabi sesame så att de blir som en panering. Stek ca. 3-4 minuter på varje sida beroende på tjocklek. 2. Skölj salladen, hacka avocadon och kvarta tomaterna. Blanda alltsammans och ringla över vinäger. 3. Blanda kesella med riven ost och servera med tonfisken och sallad.
Lax med grönsaksfräs

- 2 dl riven morot
- 2 dl strimlad fänkål
- 2 dl riven rotselleri
- 2 dl strimlad purjolök
- 2 dl vitt matlagningsvin
- 2 dl kesella
- 1 fiskbuljongtärning
- 4 laxfiléer
- Sal & peppar
- Pressad potatis
1. Fräs grönsakerna i olja i en kastrull. 2. Häll på vin och smula i buljong. Låt koka in emd grönsakerna. Rör i kesella och sjud ett par minuter. Salta och peppra. 3. Tillaga lax på valfritt sätt. Salta och peppra. 4. Servera med pressad potatis.